ARTICOLE VINURI
Servirea vinului, reguli de bază
Pentru a vă bucura cât mai mult de aromele vinurilor, fie că le serviți ca atare, sau în asociere cu mâncarea, trebuie respectate câteva reguli simple.
Este recomandat de asemenea să achizitionați vinurile din magazine specializate ce au condiții optime de păstrare, iar ulterior, până la momentul servirii, să le depozitați în camere răcoroase, ferite de lumină puternică.
Temperatura de servire a vinurilor este importantă pentru a vă bucura de aromele acestuia și pentru a păstra alcoolul mai bine integrat.
- vinurile spumante, vinurile albe demidulci și licoroase, se servesc la temperaturi între 6-8°C
- vinurile albe și rose seci se servesc reci, 8-12° C
- vinurile roșii, ușoare se servesc la temperatura subsolului, 14-16°C
- vinurile roșii, tari, corpolente se servesc la temperaturi între 18-20°C
Ordinea de servire a vinurilor are și ea un rol important
- vinuri seci înaintea celor dulci
- vinuri albe înainte celor roșii
- vinuri simple înainte celor complexe
- vinuri tinere înaintea celor maturate.
Nu agitați niciodată sticlele înainte de servire, fie că vorbim de vin liniștit sau spumant.
Vinurile cu perioade îndelungate de maturare necesită aerare sau decantare. La unele dintre ele este îndeajuns să le scoateți dopul și să le lăsați 15-30 de minute înainte de servire.
Forma paharului în care se servește vinul este esențială.
Vinurile albe sunt de obicei servite în pahare ce au cupa mai mică pentru a păstra mai bine aromele florale și a exprima mai bine aciditatea.
Alegerea unui pahar de vin roșu are mult de-a face cu exprimarea taninurilor sau a compușilor aromatici.
Iar dacă vorbim de vinurile spumante sau de desert, dacă sunteți mari pasionați, și aici aveți formele potrivite pentru astfel de vinuri.
Însă o alegere bună și des întalnită sunt paharele universale. Acestea sunt o soluție excelentă pentru cei care nu doresc să se complice sau să economisească spatiu de depozitare.
Dacă nu terminați o sticlă cu vin, există numeroase modalități de a-l păstra pentru câteva zile. Utilizarea dopurilor sau a pompelor speciale sunt metode de conservare rentabile și asigură o păstrare mai îndelungată a vinului.